onsdag 16 december 2009

Dagens Sång


En gång i tiden fanns det människor som tyckte att all musik som inte var politisk inte hade nåt existensberättigande. Det kan idag låta lite overkligt och löjligt. Lite hårt och taskigt, men så var det faktiskt. Och bakom de auktoritära skäggen med luffarkläder lurade beräknande typer från medel och överklassen. Det var folk som hade - och i synnerhet skulle komma att ha - nåt att säga till om. Dansorkestrarna försökte ignorera det där, men ibland föll man till föga. Dansbanden var till största del bemannade av osäkra arbetarkillar som hade svårt att hävda sig när skäggen pekade. Detta påtvingade engagemang gav upphov till en hel del makabra låtar som visserligen skäggen säkert betraktade som framsteg för folkbildningen, men som egentligen vara var en politiskt korrekt sörja, utan någon som helst bakomliggande tanke från upphovsmännen.
Men åren går, och en del av låtarna som kom till genom tvång, har med tiden fått vissa konstnärliga kvalitéer.
Ett sådant exempel är Benny Borgs "En spännande dag för Josefine", som behandlar ämnet Rasism. Den låg nia på listan med Schytts 1974.
Och mobbningen av Josefine förklarar man med att Hennes hud var tillfälligtvis en annan.

Dagens Konst


Se hur min son trotsat målarbokens anvisningar om att rita färdigt ansiktena, och istället försökt utplåna dom.

Doktorn Kan Inte Komma


Jag vill ha min dr. Luderowski tillbaka! Precis när man fått den läkare man alltid förtjänat försvinner hon. Se hur sorgset hennes skylt hänger i bakgrunden av den nye dr. Olssons.

Dagens Sång


Ibland är grannens gräs grönare, men oftast är det ungefär lika gult som hemma. Men ser att någon eller några har stått även där och pissat. Och så står man där i pisset och längtar hem, men allt är försent.
De flesta av oss har en olycklig kärlek till någonting, en talang man gärna skulle byta mot den man har.
Jimmy Nordin var Sveriges bästa kulstötare när han tog beslutet att istället satsa på en musikkarriär.
Här några strofer ur hans Fantastiska jul:

Jul, jul, fantastiska jul
Tomtens släde har fyra små hjul

Jul, jul, fantastiska jul
fyra små alldeles runda små hjul
Släden har fyra små hjul
ett utmärkt skäl till att fira en jul


På bara sex korta rader text gör han sig skyldig till nödrim i fyrdubbel bemärkelse. Vedertagna självklarheter, samt några obegripligheter. Dels jul, och hjul. Och detaljen med slädens hjul känns ju inte heller så angelägen att den platsar i en refräng. Möjligen i vers 3 - om man nu hade kunnat bortse från att en ordinär släde faktiskt inte har några hjul. Vidare berättar han att hjul är runda, och att släden (som alltså egentligen inte ska ha några hjul men som ändå har det i den här låten), i sig är ett utmärkt skäl till att fira jul.
Jimmy Nordin är numera partiledare för Befolkningspartiet som enligt honom "jobbar för befolkningen".

http://www.jimmynordin.se

Dagens Film

Kaninmannen från 1990 är sannolikt både filmhistoriens första och sista komedi om pedofili.
Nu på DVD. (fr. 11 år)