fredag 23 april 2010

DAGENS ORD 1


En genomsnittlig människas enda chans att få en grupp människor att skratta, är att hurra en femte gång efter ett fyrfaldigt leve

/Syokonsulentens Son

MUSIKHISTORIENS FÖRSTA TONARTSSÄNKNING SÄNKTE ESTONIA


Schlagerartisten Pierre Isacsson var musikvärd på Estonia den 28 september 1994, samma natt som fartyget sjönk. Extranumret var givet. Då går jag ner i min källare, hans stora och egentligen enda hit. Det blev det sista stycke musik hundratals människor hörde innan de sjönk ner i djupet kl 01.48. Det finns betydligt sämre låtar att dö till.
Den här låten är unik såtillvida att den innehåller musikhistoriens första kända tonartssänkning. En tonartssänkning är motsatsen till den stämningshöjande, och i övermått förekommande tonartshöjningen. Att tonartssänkning lyser med sin frånvaro i musikhistorien har naturligtvis sin förklaring i att den lägger sordin på stämningen, istället för att höja den.
Legenden säger att bogporten knäcktes i exakt samma stund som tonartssänkningen tog sin början - som om låten genom sitt brott mot alla musikteoretiska lagar även rubbade världsordningen och sänkte passagerarfartyget.

Ps. Pierre drunknade - men hann först rädda livet på 26 personer.

Dagens Förutsägelse


I morse när jag läste mitt horoskop gav jag ifrån mig ett glädjetjut. Men så plötsligt insåg jag att jag läste en Piff från 1983. 27 år försent. Dessutom betyder det otur att läsa gamla horoskop.